Din nye haves indtog

08 marts 2023
Anders Hansen

Der er ikke noget bedre end at have en have derhjemme. Uanset om du ønsker at skabe en oase af ro og fred eller et levende udendørs opholdsrum, giver ankomsten af din nye have uendelige muligheder. For at sikre, at du får mest muligt ud af dine grønne tommelfingre, er det vigtigt at forstå de forskellige typer haver, der findes, og hvad de kræver.

Først og fremmest er der den klassiske blomsterhave. Med denne type have kan du bygge videre på traditionelle blomsterarrangementer for at skabe fantastiske kombinationer i højbede, krukker, blomsterkasser eller ampler – alt sammen med lave krav til vedligeholdelse. Overvej at plante stauder, der kommer stærkt tilbage år efter år, f.eks. tusindfryd, roser og liljer, eller etårige planter, der giver et strejf af farve og duft, f.eks. petuniaer, stedmoderblomster og løvemønstre.

Så er der grøntsagshaver, som er perfekte for dem, der ønsker at tilføje en sund dosis hjemmedyrkede produkter til deres måltider. Hvis du har plads og de rette klimatiske forhold, kan du skabe en række grøntsager i højbede eller beholdere lavet af organiske materialer. Kåltyper som blomkål, grønkål og rosenkål er nemme at dyrke, hvis du ønsker at komme i gang; andre populære grøntsager er løg, tomater og squash.

nyanlæg af have

Skab liv i din have

Hvis dit mål er at bringe dyrelivet tættere på hjemmet, kan du overveje en vild have. Disse haver indeholder hjemmehørende planter, der tiltrækker fugle, sommerfugle og bier – så de kan hvile og spise i løbet af sæsonen – hvilket gør det en fantastisk måde at komme i kontakt med naturen på. Du kan også tilføje fuglefoderautomater og fuglehuse samt bassiner og damme til padder.

Endelig, hvis du har god plads i din baghave, hvorfor så ikke gøre den til en udendørs stue? Med denne type have kan du skabe en række siddepladser, hvor du kan nyde udelivet med familie og venner. Tilføj en gårdhave eller terrasse sammen med komfortable møbler som lænestole, bænke og sofaer – alle lavet af vejrbestandige materialer – og glem ikke bålpladsen til de kølige aftener!

Du kan overveje disse ting ved nyanlæg af have i Viborg.

Flere Nyheder